Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη με τον Alex από τους Puta Volcano


Σε χαλεπούς καιρούς, η ελληνική σκηνή, ή τουλάχιστον το υγιές κομμάτι αυτής, δε το βάζει κάτω, αλλά συνεχίζει τις προσπάθειες για να επιβιώσει, να κάνει του κεφαλιού της παίζοντας rock και να διεκδικήσει την καταξίωση σε ένα ευρύτερο κοινό από αυτό που προσπαθεί να της επιβάλει αναγκαστικά η καταγωγή της. Μια τέτοια μπάντα φαίνεται να είναι και οι Puta Volcano και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τι μας είπε ο Alex σχετικά με το συγκρότημά του, το οποίο προκρίθηκε στην τελική τριάδα του διαγωνισμού για τη θέση του support act στους Red Hot Chilly Peppers.

Πες μας δυο λόγια για τη μπάντα. Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα; Αντιπροσωπεύει κάτι;
Το όνομα αρχικά δεν είχε κανένα νόημα. Απλά θεωρήσαμε οτι είναι εύκολο στο αυτί. Το θέμα είναι το τι θα κάνει η μπάντα για να δώσει νόημα στο ίδιο το όνομα.Μερικές απο τις μεγαλύτερες μπάντες έχουν ονόματα φαινομενικά ασήμαντα αλλά πλέον στο μυαλό μας είναι κάτι το τεράστιο  ( Tool, Kyuss).

Έχετε γυναίκα τραγουδίστρια. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χώρος του Rock n’ Roll γενικότερα είναι ανδροκρατούμενος και μια γυναίκα πίσω από το μικρόφωνο είναι μια ένδειξη διαφορετικότητας. Τελευταία υπάρχει εκ νέου μια τάση στα καινούρια συγκροτήματα να έχουν γυναίκες τραγουδίστριες. Ποια είναι η άποψή σου πάνω στο θέμα;

Δεν ακολουθήσαμε κάποια τάση, απλά προέκυψε η Luna πίσω από το μικρόφωνο. Το θέμα με τις γυναίκες τραγουδίστριες δεν ξέρω ακριβώς πως να το θίξω.Όλοι στη μπάντα μαζί και η Luna ακούμε κυρίως "αντρικά" πράγματα.Πολύ μούσι, καρό πουκάμισο κλπ. χωρίς τις μπύρες γιατί είμαστε straight edge. Οπότε, ο στόχος μας είναι να βγεί κάτι το οποίο παρά τα γυναικεία φωνητικά θα ενταχθεί στο χώρο του rock χωρίς να πάρει τη γυναικεία ταμπέλα η οποία έχει στιγματίσει αρνητικά πολλές μπάντες.

Απ’ ότι ξέρω υπηρετείς αυτόν τον καιρό. Πόσο δύσκολο είναι να συγχρονίσεις το πρόγραμμά σου με τις απαιτήσεις του συγκροτήματος; Βλέποντάς το εκ των έσω, είναι ο θεσμός της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας άλλος ένας λόγος που πολλές μπάντες στην Ελλάδα δεν παίρνουν τη δουλειά τους πολύ στα σοβαρά, υποκύπτοντας τελικά στις δυσκολίες που παρουσιάζονται;

Το ξέρουν όλοι καλά ότι μέχρι να τελειώσει η φάρσα της θητείας δεν μπορείς να ασχοληθείς με τίποτα σοβαρά. Αλλά αν υπάρχει κίνητρο στη μπάντα δεν υπάρχει χώρος για δικαιολογίες. Live μπορεί να μην γίνουν για 9 μήνες , αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για τρέξει κανείς μια μπάντα. Οπότε ένας φαντάρος με ίντερνετ μπορεί να δώσει στη μπάντα του πολύ περισσότερες επαφές και ευκαιρίες απ'όσες θα κέρδιζε κάντοντας κάθε μήνα live. Ίσως συνειδητοποιήσει κιόλας ότι αυτό τελικά είναι το πιο σημαντικό, το να τρέχεις δηλαδή τη μπάντα και να δημιουργείς μια διαδικτυακή και όχι μόνο παρουσία.

Τι μουσική ακούτε; Αν κρίνω από τη διασκευή της Luna σε Fugees, δεν κολλάτε σε ταμπέλες. Έχετε ίδια γούστα ή οι προτιμήσεις σας διαφέρουν πολύ;

Όταν οι Puta ασχολούνται με μουσική απλά κάνουν ένα giant wedgie στις ταμπέλες. Τα γούστα μας είναι ίδια σε πολλά πράγματα, κυρίως σε όσα αφορούν στη μουσική που θέλουμε να παίξουμε. Σίγουρα ο καθένας ακούει και άλλα στυλ που οι υπόλοιποι δεν θα άγγιζαν ίσως, αλλά αυτό τελικά δημιουργεί μια διαφορετικότητα. 

Θα ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου για την ελληνική σκηνή, τις σχέσεις των συγκροτημάτων μεταξύ τους, τις ανεξάρτητες δισκογραφικές αλλά και για τους οπαδούς.

Ελληνική σκηνή με την επαγγελματική έννοια δεν υπάρχει. Υπάρχει η πίστα και οι διάφορες "Μουσικές Σκηνές", χώροι στους οποίους η μουσική που παίζουμε αντιμετωπίζεται σαν κάτι πολύ σκληρό και το μόνο που ακούνε είναι την εκάστοτε μπουζουκοροκ μπάντα να παίζει καρμπόν το Smoke On the Water 40 χρόνια μετά και να το ονομάζουν "κάτι σε πιο ροκάκι".Με την μουσική έννοια, υπάρχει πολύ υλικό. Έχουμε συγκροτηματάρες με όλο το πακέτο αλλά δεν υπάρχει υποδομή για να τις υποστηρίξει.Οι σχέσεις των συγκροτημάτων είναι οι ίδιες με κάθε άλλη underground σκηνή στον κόσμο. Όπως και στο Seattle όλες οι μπάντες γνωρίζονταν, έτσι γίνεται κι εδώ αργά η γρήγορα.Σε όποιο live και να πας απο κάτω θα βρείς κόσμο από σχεδόν όλες τις υπόλοιπες μπάντες τις Αθήνας. Σίγουρα υπάρχει αγάπη αλλά και ανταγωνισμός. Καλά και τα δύο. Οι ανεξάρτητες δισκογραφικές και οι οπαδοί για μένα είναι το ίδιο και το αυτό . Οι περισσότερες ανεξάρτητες δισκογραφικές ξεκινούν από αγανακτησμένους οπαδούς. Αυτού του είδους η αφοσίωση είναι προαπαιτούμενη για να δουλέψει όλη αυτή η σκηνή. Ευτυχώς οι οπαδοί , αν τους κερδίσεις, είναι πολύ true.Λίγοι αλλά καλοί.

Τα πράγματα στην ελληνική οικονομία δεν πάνε καθόλου καλά. Αν σας δινόταν η ευκαιρία, θα αφήνατε τη χώρα για να κάνετε μια προσπάθεια με τη μπάντα στο εξωτερικό;

Αν έχεις κάτι κατα νού πες το τώρα και κλείνουμε εισητήρια.Σοβαρά.
Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος; 

Ένα tour στην Ιαπωνία και μετά ελπίζουμε να κατακτήσουμε την Αμερική (NOT!).Προς το παρόν ψάχνουμε να κλείσουμε καλά live και να φτιάξουμε ένα δυνατό promo kit για να το στείλουμε στα πέρατα του κόσμου.

Έχετε πάρει μέρος σε ένα διαγωνισμό συγκροτημάτων για να ανοίξετε τους Red Hot Chili Peppers στο Ο.Α.Κ.Α. Σας δίνεται έτσι η ευκαιρία  να ακουστείτε σε ένα ετερόκλιτο και πολυπληθές κοινό. Θεωρείς ότι τέτοιου τύπου διαγωνισμοί είναι το καλύτερο πρώτο βήμα για να περάσεις από το underground στο mainstream στις μέρες μας;

Δεν ξέρω αν είναι το καλύτερο βήμα, πάντως είναι ένα πολύ γρήγορο βήμα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί να σου δείξει κατα πόσο αντέχεις σε μια επαγγελματική διοργάνωση, και  να εντοπίσεις δυνάμεις και αδυναμίες της μπάντας.

Αν τελικά νικήσετε στο διαγωνισμό, τι να περιμένουμε από τους Puta Volcano στο σανίδι του Ο.Α.Κ.Α.;¨

Το ROCK θα είναι ΑΦΘΟΝΟ.

 Myspace
Facebook 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...