Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Συνέντευξη Witchcurse


Δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρευρεθώ την πρώτη μέρα του Up the Hammers festival και κατά συνέπεια έχασα την εμφάνιση των αμετανόητων heavy metallers Witchcurse από τη Θεσσαλονίκη, βρεθήκαμε όμως την επόμενη με τον Σωτήρη (κιθάρα) και τον Δημήτρη (μπάσο, φωνή) για μια συνέντευξη, η οποία κινήθηκε σε χαλαρό κλίμα. Περισσότερα για την κουβέντα μας σχετικά με το συγκρότημα, την ελληνική σκηνή αλλά και το Heavy Μetal γενικότερα, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω!


B-Θέλω μερικές πληροφορίες για τη μπάντα

Δ-Παίζουμε κλασικό heavy metal, με πολλές επιρροές από New Wave Of British Heavy Metal μπάντες όπως Angelwitch, Tokyo Blade, Blitzkrieg. H μπάντα ξεκίνησε το 2005. Από εκείνη τη σύνθεση μόνο εγώ έχω μείνει, ξεκινήσαμε σαν 3 άτομα, μετά γίναμε 4 και τώρα πάμε για να γίνουμε και 5. Να πάρουμε και τραγουδιστή δηλαδή.

Β-Ποιος τραγουδάει αυτή τη στιγμή?

Δ-Εγώ. Αλλά τώρα ψάχνουμε.

Β-Σχετικά κάποιους τίτλους σας τώρα: Hard Rocking Man in 2010, Keepers of the NWOBHM Sound, Defenders of the Past. Το στυλ της μουσικής εδραιώθηκε όντως στα 80’s. Εγκλοβίζεται η μουσική όμως σε εποχές? Μπορείς να πρεσβεύεις τα ίδια πράγματα εν έτη 2012?

Δ-Κοίτα, σίγουρα στιχουργικά αυτό που ήταν το '80 δε μπορείς να το πιάσεις εκατό τις εκατό. Άλλα ερεθίσματα είχαν τότε, άλλα έβλεπαν γύρω τους και άλλα βλέπουμε εμείς τώρα. Από εκεί και πέρα αυτό που λέμε εμείς στο Keepers of the NWOBHM, του ήχου του NWOBHM, το ότι κοιτάμε το παρελθόν και όλα αυτά, είναι κυρίως μουσικά.

Β-Έχει δηλαδή να κάνει με τη μουσική έμπνευση.

Δ-Ότι προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτόν τον ήχο που εμείς θεωρούμε ότι είναι το κανονικό Heavy Metal.

Β-Είστε δραστήριοι δισκογραφικά. Μπορεί να υπάρχει μόνο ένα full length αλλά από το 2005 και μετά σχεδόν κάθε χρόνο υπάρχει μία κυκλοφορία της μπάντας, είτε είναι ep, split Κλπ. Πόσο σοβαρά παίρνεται τα πράγματα στο συγκρότημα? Δηλαδή υπάρχει περίπτωση να αφοσιωθείτε μόνο σε αυτό? Υπάρχει τέτοια δυνατότητα?

Σ-Να απαντήσω με μία λέξη τώρα? ΝΑΙ! (Γέλια)

Δ-Μια και είπες δυνατότητα, οι συνθήκες δε βοηθάνε. Στην Ελλάδα έχεις στρατό ενδιάμεσα, δε μπορείς να σκεφτείς εύκολα «Παρατάω δουλεία και ασχολούμαι με αυτό». Αλλά όσο μπορούμε το παλεύουμε.

Σ-Όλα τα λεφτά από την τσέπη μας τα έχουμε βάλει. Για τις περιοδείες που έχουμε κάνει κλπ.

Δ-Η κοπή των δίσκων γίνεται μεν από εταιρίες αλλά τα λεφτά για την ηχογράφηση είναι καθαρά δικά μας.

Β-Για έξω το σκέφτεστε? Κάποιοι το έκαναν…

Δ-Να φύγουμε εντελώς? Έχει περάσει και αυτό από το μυαλό μας είναι η αλήθεια. Αλλά όσο μπορούμε θα κάτσουμε εδώ γιατί και έξω, η ζωή δεν είναι όπως στην Ελλάδα, στην οποία είμαστε συνηθισμένοι. Από την άλλη άμα δούμε ότι δε γίνεται αλλιώς, ίσως να το κάνουμε και αυτό.

Β-Δεν το αποκλείετε δηλαδή.

Δ-Όχι.

Β-Πολλές αθηναϊκές μπάντες παραπονιούνται για την κατάσταση της σκηνής. Για συγκροτήματα τις καφετέριας που δε δουλεύουν όσο θα έπρεπε αλλά και για πισώπλατα μαχαιρώματα από το ένα συγκρότημα προς τα άλλο. Στη Θεσσαλονίκη πως είναι τα πράγματα?

Σ-Έτσι ακριβώς! Βασικά δεν υπάρχει σκηνή. Ο ένας κοιτάει να φάει τον άλλον.

Δ-Βασικά για να υπάρχει σκηνή θα πρέπει να γίνονται από κοινού live, ακόμα και από κοινού live έξω, split ελληνικές κυκλοφορίες. Εδώ πέρα ο καθένας κοιτάει πως θα φανεί αυτός περισσότερο ώστε να πέσει κάποιος άλλος, μπορεί ο άλλος να σου πει πόσο γαμάτος είσαι και μετά να μάθεις από τρίτο ότι σε κράζει από πίσω.

Β-Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά στο να έχει heavy metal μπάντα με βάση τη Θεσσαλονίκη και όχι την πρωτεύουσα?

Δ-Θετικά δεν ξέρω αν υπάρχουν να σου πω την αλήθεια. Όπως βλέπω την Αθήνα, κοιτώντας το αναλογικά, επειδή είναι μεγαλύτερη πόλη, υπάρχει περισσότερος κόσμος και περισσότερα Live. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι θετικό. Προτιμότερο θα ήταν να ήμασταν Αθήνα και πιο εύκολα θα βρίσκαμε μέλη.

Β-Είναι αισθητή η διαφορά λοιπόν.

Σ-Παίζει να είναι πιο δύσκολο πάνω να κάνεις κάτι πιο σοβαρό, για αυτό υπάρχουν λιγότερες μπάντες.

Β-Μερικά ελληνικά συγκροτήματα που ξεχωρίζετε εσείς?

Δ-Dark Nightmare, Convixion, Strikelight, από πιο ακραία φάση οι Nocturnal Vomit που παίζουν Death Metal από Θεσσαλονίκη, Omega.

Σ-Suicidal Angels.

Δ-Μπάντες βασικά που το κυνηγάνε πιο σοβαρά, το κοιτάνε πιο μουσικά, όχι μόνο χαβαλές και τελειώσαμε.

Β-Για τα εξώφυλλα τώρα..Απ’ ότι έχω καταλάβει είστε fans των σκίτσων και όσο περνάει ο καιρός τα βελτιώνετε. Πείτε μου μερικά πράγματα γι αυτό, ποιος τα σχεδιάζει, γιατί σκίτσα και όχι φωτογραφίες ή οτιδήποτε άλλο?

Δ-Βασικά το πρώτο σκίτσο το σχεδίασα εγώ και είναι λίγο απαράδεκτο (γέλια).Μετά σιγά σιγά ψαχτήκαμε με ζωγράφους. Και πολλοί βρέθηκαν από επαφές που είχα με αλληλογραφία, άτομα που ήξεραν να σχεδιάζουν και άκουγαν τη μπάντα. Πολλοί προσφέρθηκαν αυτοί να σχεδιάσουν το εξώφυλλο.

Β-Για Ελλάδα ή για εξωτερικό μιλάμε?


Δ-Για εξωτερικό. Προσφέρθηκαν αυτοί να ζωγραφίσουν δωρεάν. Το εξώφυλλο του δίσκου το ζωγράφισε ένας Ιταλός. Velio, το όνομα θυμάμαι, επίθετο όχι!

Β-Ασχολείται γενικά με heavy metal εξώφυλλα?

Δ-Ναι, συγκεκριμένα για την εταιρία που έβγαλε το δίσκο σε βινύλιο, έχει κάνει όλα τα εξώφυλλα.

Β-Ποιά εταιρία?

Δ-Η Ηeavy Forces, είναι Γερμανική.

Β-Υπάρχει μια περιρρέουσα "σατανίλα" γύρω από το υλικό σας. Είναι θέμα Heavy Metal αισθητικής αυτό, ή το εννοείτε?

Δ-Κοίτα, εγώ το βλέπω πιο πολύ σαν αντίδραση στην εκκλησία, σε αυτό που μας έχουν τόσα χρόνια σαν κατεστημένο, αλλά και ο Σατανάς είναι μέσα στο Heavy Metal. Tώρα ο Σωτήρης έχει άλλη άποψη...

Σ-Εγώ έχω άλλη άποψη. Πιστεύω στο σατανισμό.

Β-Με ποιά έννοια?

Σ-Στην ελευθερία που δίνει στον κάθε άνθρωπο. 'Οτι ο καθένας είναι Θεός ας πούμε.

Δ-Και αυτό με την ελευθερία είναι ένα θέμα. Ίσως ο Σατανάς να είναι αυτός ο καλός της υπόθεσης. Αλλά καμία σχέση με τελετές ούτε "θα έρθει ο δαίμονας", ούτε όπως το παρουσιάζουν οι ταινίες.

Β-Πιο πολύ φιλοσοφικά δηλαδή

Σ-Γενικά υπάρχει λανθασμένη εντύπωση για το τι είναι ο σατανισμός. Για όλα τα καλά που έχουν γίνει στον κόσμο οι σατανιστές φταίνε.

Β-Αllright. Xθες μοιραστήκατε τη σκηνή με Shock Paris και Pagan Altar. Με ποιούς άλλους έχετε παίξει μαζί?

Σ-Με αρκετούς, Grim Reaper, Attacker…

Δ-Manilla Road, Praying Μantis... Oι πιo γαμάτοι σαν άτομα, ήταν οι Manilla Road.

Β-Aυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου..

Δ-Ναι, οι πιο cool τύποι για 'μένα ήταν οι Manilla Road. Δε θα ξεχάσω όταν πήγαμε να κάνουμε soundcheck. Μπαίνουν μετά αυτοί στο μαγαζί και μας ρωτάνε: "Soundcheck κάνατε?" Είπαμε ναι και μας είπαν "Ok θα παίξουμε με τον ήχο σας"!

Β-Σοβαρά?

Δ-Ναι και μετά σε φεστιβάλ που τους πετύχαμε μας θυμoύνταν.

Β-Κρατάτε επικοινωνία?

Δ-Όχι γενικά επικοινωνία με τέτοιες μπάντες δύσκολα θα κρατήσεις, είναι και μεγάλοι άνθρωποι.

Β-Στα του video clip του Curse the False τώρα, το οποίο ήταν πολύ οπαδικό και πετυχημένο. Τουλάχιστον εμένα μου άρεσε. Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας metalhead ή false metalhead που να μην το ευχαριστήθηκε. Έχετε όντως ενστάσεις ή καημό για την τροπή αυτή που παίρνει ο σκληρός ήχος?

Δ-Φυσικά και έχουμε γιατί τα πράγματα έχουν αλλάξει πάρα πολύ. Παλιά, όπως και να το κάνεις, ο μπάντες ήτανε και λίγο αλήτες με την καλή την έννοια. Τώρα υπάρχουν μπάντες που σου λένε οι ίδιοι ότι το κοιτάνε μόνο σοβαρά. Δεν υπάρχει λίγο χαβαλές, το "ζω λίγο rock" αν θες. Έστω αυτό. Μπαίνουν όλα σε ένα πρόγραμμα και είναι καθαρά όλα βιομηχανία. Δεν είναι ό,τι καλύτερο και για τη μουσική αυτό. Χάνει το νόημά της, την ουσία της. Από εκεί που είναι μουσική που μιλάει για ελευθερία, μιλάει για το να ζεις όπως θες εσύ, αυτά τα πράγμματα όταν μπαίνουν μέσα σε όλο το πρόγραμμα της βιομηχανία της μουσικής και πρέπει να μπεις σε ένα καλούπι, να παίξεις έτσι για να πετύχεις αυτή τη στιγμή, την επόμενη αλλιώς, χάνουν όλο το νόημά τους.

Β-Μάλιστα. Υπάρχει όμως ένα σκηνοθετικό λάθος. Ο false metal τύπος ακούει μουσική από Pick-up όχι από i-pod!

(Τρελά γέλια)

Δ-Δε το είχαμε σκεφτεί αυτό!

Σ-Θα το κάνουμε remake, σε δέκα χρόνια!

Β-Οι true metal οπαδοί είναι από τους πιο δοσμένους και αφοσιωμένους. Που πιστεύετε ότι διαφέρει αυτό ο παρακλάδι από τα άλλα?

Δ-Ίσως είναι πιο νοσταλγικοί. Απ την άλλη και το να είσαι πολύ κλειστόμυαλος δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Εγώ ίσως είμαι κλειστόμυαλος με μπάντες που θέλουν να λένε ότι είναι metal αλλά δεν είναι, εκεί ναι. Γενικά όμως το να είσαι απόλυτα κλειστόμυαλος, να ακούς μόνο metal, να λες ότι δεν πάω σε άλλα μαγαζιά, «με το ζόρι είμαι εκεί πέρα», αυτό χάνει και το νόημα του πως να ζεις και να περάς καλά. Από την άλλη, το να είσαι κάπου πιστός είναι ωραίο πράγμα. Το γουστάρω! Πες κάτι και εσύ ρε Σωτήρη!

Σ-Δεν ήπια ακόμα, δε μπορώ να σκεφτώ!

Β-Η αλητεία που λέγαμε πριν!

Δ-Ποζεριά είναι αυτό! (Γέλια)

Β-Μια που μιλήσαμε για το true metal σαν όρο, κατά πόσο το θεωρείτε ευδόκιμο? Μπορεί να παίζεις κάτι άλλο αλλά να είσαι true πάραυτα. Είναι όπως ο όρος "έντεχνο" που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά. Μπορεί να είσαι έντεχνος κι ας μην παίζεις σαν τον Κότσιρα.

Δ-Δεν τον πιστεύω σαν όρο true metal. Προτιμώ να λέω κανονικό heavy metal. Tο heavy metal όπως γεννήθηκε δηλαδή. Όπως η κάθε μουσική, έτσι και το heavy metal έχει κάποια συγκεκριμένα κλισέ, για αυτό λέγεται έτσι. Αν παίξεις κάτι διαφορετικό, βγάλ' του κάποιο άλλο όνομα. Αλλιώς θα τα λέγαμε όλα rock. Και στην τελικά μπορεί κάποια μπάντα να λέει ότι παίζει latin/rock/punk. Αν είναι heavy metal στην πραγματικότητα όμως, θα είναι heavy metal, τελείωσε! Σωτήρη είσαι πολύ ομιλητικός, να το σημειώσεις αυτό!

Β-Οκ θα το γράψω! Πείτε μου για τα μελλοντικά σας σχέδια.

Δ-Τώρα θα μιλήσεις εσύ.

Σ-Είναι να γράψουμε αρχές Μαρτίου δεύτερο album το οποίο θα έχει 11 τραγούδια. Με καινούρια σύνθεση, νέο drummer, το Δήμο από Dark Nightmare και νέο τραγουδιστή, πρώτη φορά με καθαρά φωνητικά. Γενικά περιμένουμε ότι θα βγει καλή δουλειά. Αργότερα, όταν βγει ο δίσκος θα κοιτάξουμε για περιοδεία.

Δ-Έχουμε στο νου μας ξανά να κάνουμε περιοδεία στην Ευρώπη, και κάτι συζητιέται για εκτός Ευρώπης, αλλά εφ' όσον δεν είναι κάτι σίγουρα, ας μην επεκταθούμε...

Β-Οκ, δεν έχω άλλες ερωτήσεις, κλείστε όπως θέλετε!

Σ-Χόρτα-Heavy Metal- Γκόμενες. (Γέλια)

Δ-Πάνω απ΄ολα να περνάμε καλά. Έχουμε αρχίσει να το κοιτάμε σοβαρά, αλλά και να μην πετύχει, σημασία έχει το ταξίδι.

http://www.myspace.com/witchcurse6669

http://www.metal-archives.com/bands/Witchcurse/96352

http://www.last.fm/music/Witchcurse
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...