Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Wino & Conny Ochs - Heavy Kingdom

Μερικοί άνθρωποι απλά δεν μπορούν να μένουν άπραγοι. Ευτυχώς για εμάς ο χώρος της undergound μουσικής έχει αρκετούς τέτοιους. Βέβαια εδώ μπορεί να πέσεις στην παγίδα της μετριότητας και της επανάληψης, κάτι που δεν ισχύει για όλους, αλλά όταν η ανάγκη για δημιουργία γίνεται πλέον βιολογική και αυτό φαίνεται και ακούγεται τότε βγαίνουν κυκλοφορίες υπεράνω κριτικής. Στην περίπτωση του Wino τα πράγματα βρίσκονται κάπου στην μέση. Στην καινούργια του κυκλοφορία, σε συνεργασία με τον Conny Ochs, έναν Γερμανό που τριγυρνάει με την ακουστική του κιθάρα (o οποίος δεν ήταν support act του Wino στο An, αλλά ο Darsombra) τον ακούμε να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Πιθανότατα και το μόνο πράγμα που ξέρει. Τραγούδια με έντονο το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ακροατή, στις μουσικές κλίμακες που τον ξέρουμε με στίχους λαιμητόμους. O Cony δεν παίζει απλώς τα ακομπανιαμέντα πάνω στην φωνή του Wino όμως. Μιλάμε για συνεργασία με το κάθε ένα να έχει ίδιους ρόλους και ίδια αξία. Ο δίσκος φαίνεται να έχει ηχογραφηθεί γρήγορα αλλά όχι βιαστικά. Τα λάθη που ακούγονται απλά κάνουν πιο αυθεντικό το δημιούργημα, στο κάτω κάτω μιλάμε για ακουστικό δίσκο, με σκοπό να παιχτεί ζωντανά και να κοσμίσει δισκοθήκες ανθρώπων που θα ενδιαφερθούν να ακούσουν.

Εν' ολίγοις μιλάμε για μία κυκλοφορία που ίσως σε μια δεκαετία να έχει ξεχαστεί, που μόνο συνειρμικά θα μνημονεύεται, η οποία ηχογραφήθηκε σαν παρένθεση στην κοινή περιοδία του Wino Με τον Conny, μόνο και μόνο γιατί κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν μόνο όταν η στιγμή είναι κατάλληλη. Και αν θα υπάρξει μέλλον αυτό θα γίνει μόνο γιατί κάτι έμεινε απέξω, ή γιατί ήρθαν και άλλα βιώματα να προστεθούν και κάπως πρέπει να μιλήσεις για αυτά. Αλλοι γράφουν βιβλία, άλλοι γυρίζουν ταινίες ή τραβάνε φωτογραφίες. Αυτοί εδώ παίζουν μουσική.

Τώρα αν ο δίσκος είναι καλός, αυτό είναι προσωπική υπόθεση του ακροατή (πάντα δεν είναι;). Εμένα μου άρεσε, και πιστεύω πως μπορεί να κάνει τον κύκλο του από τα ηχεία του καθένα αφήνοντας κάτι πίσω. Απλά για το τέλος να πω πως ο WIno με τον Conny έχουν μία κυκλοφορία ακόμα, πάλι live ηχογράφηση για την σειρά Latitudes που βγάζει η Southern Lord με την ονομασία Labour of Love, καθώς και ότι το Heavy Kingdoms περιέχει μία εκπληκτική διασκεύη, το Highway Kind, τραγούδι ενώς τύπού, ο οποίος μουσικά ήταν στα χωράφια του folk/country, έγραφε εκπληκτικούς στίχους και τριγύρναγε και αυτός με την ακουστική του κιθάρα, σχεδόν πάντα άφραγκος, μόνιμα εθισμένος και ελάχιστες φορές ευτυχισμένος, του Townes Van Zandt. Όσοι είχαν δεί τον Scot Kelly στην συναυλία του στο Mo' better πριν κάποιο καιρό θα θυμουνται πως και εκείνος είχε πεί ένα τραγούδι του, το Tecumseh Valley. Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει και ένα ντοκιμαντερ για τον Townes το 'Be Here To Love Me'.


Καλή βδομάδα.

3 Say something...:

Amberclock είπε...

Να σημειώσω κάτι πολύ πρόσφατο και σχετικό - πως ο Scott Kelly μαζί με Wino και Steve Von Till κυκλοφορούν φέτος δίσκο διασκευών στον Van Zandt!

Αυτό σημαίνει ένα line-up που πολλοί θα δίναν νεφρό για να δουν (αν και δεν ξέρω κατά πόσο σημαίνει tour, για ευνόητους και μη λόγους), και είμαι απόλυτα σίγουρος οτι το αποτέλεσμα θα είναι από καλό έως αφορμές για ουκ ολίγη ανατριχίλα και συναισθηματικές κορυφώσεις. Από την άλλη, σκέφτηκα και κάτι άλλο επί του θέματος:

Όπως αναμφίβολα το Mondo Cane που έκανε ο Mike Patton τράβηξε σίγουρα πολύ κόσμο με πλήρη άγνοια της υπόλοιπης του δισκογραφικής δουλειάς (δίσκος που περιείχε αποκλειστικά διασκευές σε 60s - 70s Ιταλική pop), ίσως κάτι τέτοιο θα συμβεί με αυτόν τον δίσκο - χώρια που σίγουρα "μιλάει" σε ένα ακόμα πιο ευρύ κοινό λόγω της φύσης της μουσικής αυτής καθώς και του αντίστοιχου πληθυσμού.
Το αν αυτό είναι "καλό" ή "κακό" επαφίεται στις αντιλήψεις του καθενός. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον τι αποτέλεσμα μπορεί να έχει η τριβή ενός κοινού εντελώς ξένου σε κάτι όσο ακραίο όσο οι Neurosis ή έστω οι Saint Vitus και κατά πόσο (ίσως) θα συντελέσει στην πολιτισμική αναγνώριση αυτής της μουσικής σε μια ευρύτερη κλίμακα.

Κοινώς, αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι θα απορήσουν και ίσως μπουν σε σκέψεις με το οτι αυτοί οι "κάφροι" έχουν τέτοιες ευαισθησίες.

Amberclock είπε...

Μου φάνηκε οτι είπες κάτι Azarak? Α όχι, σόρρυ, ιδέα μου.

Azarak] είπε...

Απ'τό λογιστήριο δευτέρα πρωί.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...